Symtom på ljumskbråck

ljumskbråck symtom

De flesta som har ljumskbråck har tydliga symtom och märker antingen av någon form av smärta eller utbuktning vid pungen, eller omkring ljumsken. En mindre andel kan ha ljumskbråck utan att veta om det, och har inga som helst kännbara symtom. Dessa brukar upptäckas först då man undersöker någonting annat, och dyka upp på exempelvis ett ultraljud eller någon annan typ av kroppsscanning.

Tidiga tecken och symtom

Om ljumskbråcket är i ett riktigt tidigt stadium gör det ofta mera ont, då bråcket är på väg att tryckas fram igenom den försvagade delen av bukväggen. Vid detta tillfälle är utbuktningen ofta väldigt litet, eller märks inte av alls. Man kan då ha ont i pungen, eller i närheten av ljumsken, speciellt när man gör någonting fysiskt. Smärtan kan kännas både som en djupt molande värk, men även som en mer huggande och stickande smärta.

Förutom smärtan kring bråcket kan man även få ont i magen av ljumskbråck.

De vanligaste symtomen på ljumskbråck

  • En mjuk utbuktning under huden vid pungen eller ljumsken.
  • Utbuktningen går oftast att trycka tillbaka in i kroppen igen.
  • Smärta kring pung och ljumskar vid rörelse och fysisk ansträngning.
  • En tryck- eller obehagskänsla vid ljumsken.
  • Magont.

Ljumskbråcket kan variera i storlek

Ett vanligt tecken på ljumskbråck är att utbuktningen går att trycka in, men även att bråcket blir större ju längre dagen gått. Oftast är bråcket som minst när man vaknar på morgonen. Detta beror på att musklerna varit avslappnade under sömnen. Under dagen pressas bråcket långsamt ut igen. 

Ofta trycks bråcket ut extra mycket när man krystar, hostar eller lyfter extra tungt. Hos barn kan man till exempel se att bråcket blir större när barnet är ledset och gråter.

Symtom på inklämt ljumskbråck

När ett bråck blir inklämt blir symtomen ofta mer tydliga. Smärtan blir värre, både i magen och vid bråcket. Utbuktningen går inte heller att trycka tillbaka, vilket kan göra så pungen eller ljumsken blir röd.

Inklämda ljumskbråck kan leda till följdproblematik som kräkningar, ändrade toalettvanor (som att man är hård i magen, eller inte behöver gå på toa), och tarmvred. 

När barn får inklämt ljumskbråck kan de också bli trötta och avtrubbade. Däremot kan det vara bra att veta att barn kan få knölar och svullnader vid ljumsken utan att det är bråck. Är barnet sjukt kan svullnaden till exempel bero på en svullen lymfkörtel.

Eftersom inklämt ljumskbråck är ett allvarligt besvär är det viktigt att det tas på allvar.

Vilka symtom är vanligast när man söker vård?

De flesta patienter har antingen en utbuktning vid ljumsken eller pungen och upplever en smärta vid pungen, ofta som en brännande eller skarp smärta. Ibland kan smärtan också kännas från pungen ner i benet. Smärtan kan också bli värre när man hostar.

Skiljer sig symtomen något hos barn och vuxna?

Symtomen hos barn och vuxna är ofta lika. Problemet med barn, och speciellt små barn är att dom inte alltid säger, eller kan säga till, när något är fel. Ibland kan man till exempel märka att barnet är tröttare än vanligt, eller inte rör sig på samma sätt som förut.

Hur går en undersökning hos läkaren till?

Hos läkaren berättar man om sina eller sitt barns symtom. Därefter görs en undersökning av området kring ljumsken. Skulle utbuktningen inte vara synlig den dagen kan det vara bra att säga att, och var den brukar dyka upp. Behövs ytterligare undersökningar kan man få hjälp av ultraljud, datortomografi, magnetröntgen och herniografi.