Behandling

Behandling av ljumskbråck

Ljumskbråck behandlas i princip alltid med operation hos barn, medans man ibland kan vänta med operationen hos vuxna. Detta beror på att de flesta vuxna får ljumskbråck via sädesledaren vilket kan ge komplikationer med fertiliteten och spermieproduktionen senare i livet.

Väljer man att skjuta på operationen finns det även andra typer av behandlingar, såsom fysioterapi och bråckband som man kan använda sig av. Bråckband är ett korsettliknande bälte som hela tiden trycker in bråcket i kroppen, så länge man har det på sig.

Ljumskbråcksoperation

Vissa typer av ljumskbråck opereras alltid. Det beror på att vissa ljumskbråck är mer benägna att utvecklas till ett inklämt ljumskbråck än andra. Detta är också anledningen till varför barn alltid opereras, då ljumskbråck hos barn ofta blir inklämda när barnet växer. 

Har man en lång väntetid på operation kan ibland en läkare kraftfullt trycka tillbaka ett inklämt bråck hos ett barn. Detta görs med smärtlindrande om barnet vill ha det.

Har man ett inklämt ljumskbråck kan man ibland behöva opereras omedelbart, oavsett ålder, kön, eller var ljumskbråcket sitter.

Så går en ljumskbråcksoperation till

Eftersom man ofta sövs under en ljumskbråcksoperation får man en tydlig beskrivning av hur man ska förbereda sig inför operationen. Det kan till exempel vara att inte ha på sig några smycken, sluta röka och dricka alkohol, duscha med en särskild tvål eller inte äta mat inom en viss period innan operationen. Vill man inte sövas går det också att få lokalbedövning eller ryggbedövning, men detta beror också på hur man mår och var bråcket sitter.

När väl operationen sätts igång används antingen titthålskirurgi eller sedvanlig kirurgi, där buken öppnas. Oftast används titthålskirurgi, men ibland kan det vara bra att istället göra ett större snitt, om det finns en risk för att tarmarna ska skadas eller om bråcket är inklämt.

Under operationen stärker kirurgen upp bukväggen. Antingen med ett nät av plast, eller med kroppens egen vävnad. Hos barn brukar man istället sy ihop bukväggen, eftersom bråcket oftast beror på ett hål i vävnaden, snarare än en försvagning.

Eventuella komplikationer efter en ljumskbråcksoperation

En av de vanligaste komplikationer som kan uppstå efter en ljumskbråcksoperation är att insidan av operationssåret börjar blöda och sväller upp. Då blir området kring operationssåret blålila och kan se ganska hemskt ut. Oftast slutar blödningen av sig själv, men skulle blödningen bli värre kan ytterligare kirurgi behövas.

Ibland kan också såret bli infekterat. Då kan området bli svullet, göra ont, bli rött och varmt. Vid en infektion kan man också få feber. Vid infektioner brukar man behöva tvätta området och få ett nytt förband. Ibland kan man även behöva antibiotika.

Även känseln kring där man opererats kan förändras en aning. Som man finns det även en mindre risk för testikelinflammation. Detta brukar märkas ungefär en dag efter operationen och ge smärta och en svullnad kring testikeln och ljumsken.

Viktigt för att undvika komplikationer

För att undvika komplikationer är det viktigt att helt undvika alkohol och rökning en längre tid, både innan och efter operationen. Som regel bör man helt undvika att röka i minst fyra veckor före och efter en ljumskbråcksoperation, men helst mycket längre än så.

Rehabilitering efter en ljumskbråcksoperation

Om operationen inte varit akut brukar man få lämna sjukhuset redan samma dag som man opererats. Detta gäller både barn och vuxna, även om barn kan få stanna kvar lite längre, för att undvika vätskebrist om barnet skulle må illa och kräkas.

När man är hemma igen är det bra att ta det lugnt ett par dagar, eller någon vecka. Barn kan behöva stanna hemma från skolan eller förskolan i 1-3 dagar och undvika träningar eller skolidrott i en vecka framåt. Det kan även vara bra att undvika stötar mot det opererade området eller tunga lyft i flera veckor framåt. Detta gäller både vuxna och barn.

Vuxna kan behöva bli sjukskrivna efter en ljumskbråcksoperation. Därefter får man själv känna av vad som fungerar att göra och inte. Oftast behövs inte heller något återbesök på sjukhuset.

Om man väljer att inte operera sig

Väljer man att inte operera sitt ljumskbråck blir man tvungen att undvika viss fysisk rörelse, som styrkelyftning eller annan kraftfull träning. Man kan också behöva använda sig av något som trycker mot bråcket för att minska obehag och smärta, som till exempel ett ljumskbälte, eller ljumskband. Detta kan man få hjälp med av sin läkare eller fysioterapeut.

Hur lång är väntetiden eller kötiden för en ljumskbråcksoperation?

Tiderna varierar beroende på vad man, eller sitt barn är i för ålder och hur akut operationen är. De exakta väntetiderna kan man se på Svenskt Bråckregister.

Går det att minska risken att få ljumskbråck igen?

Ja, det går definitivt att minska risken för ljumskbråck. Ett bra sätt är att hålla en normalvikt, men även att träna upp magmusklerna och ljumskarna. Detta är något en fysioterapeut kan hjälpa till med.